Wednesday, November 21, 2012

Meeldetuletus tähtede kirjutamise reeglitest!

Alt- üles hakatakse kirjutama A, M, N ja Ä tähte.
Ülejäänud  tähtede kirjutamist alustatakse ülevalt- alla.
Õige tähtede kirjutamine lihtsustab lapsel hiljem kirjatähtede kirjutamist.
SOOVITUS KOOLIEELIKUTE VANEMATELE.
Lapse areng on valmis tegelema lugemisega. Lasteaias loeme sõnu, moodustame tähtedest sõnu, loeme "Karu aabitsast", mängime erinevaid häälimis-  ja lugemismänge, laome ja kirjutame sõnu jne.
Kui lapsel on tähenimed hästi selged ja ta suudab neid kiiresti nimetades omavahel ühendada, siis tuleb ka lugemine välja.
Iga lapse areng, tähelepanu ja mälu on erinev. Teie tunnete oma last ja tema võimeid kõige paremini. Lasteaiast koju minnes, ringi liikudes on võimalik lasta lapsel lugeda silte ja otsida numbreid,vaadata autode numbreid ja tähti; häälida koos sõnu, mängida sõnamänge. Kodus võib mõne korralduse anda lapsele kirjalikult- „Palun pane mänguasjad ära!“ jne.; anda talle kirjalikke küsimusi ning lasta vastus kirjutada: „Mis loom sulle meeldib? Soovid sa õue minna?“ jne., lasta mõistatustele vastuseid kirjutada jne. Koos võib päevased tegevused kirja panna, kalendrisse märkida tähtsamad päevasündmused jne.
Väga hästi mõjub lugemishuvile ka kirjanduspalade ettelugemine ja koos loetu üle arutlemine. Arvutihuvilisele lapsele võib arvutis kirja kirjutada ja paluda tal vastu kirjutada. Kirjutada küsimusi, jättes vahed vastamiseks. Arvutist leiab ka koolieelikutele vastavaid eestikeelseid lugemis- kirjutamismänge.
Varsti on jõulud. Raamatu- ja mänguasjapoodidest leiab mänge kogu perele, kus on vaja lugemis ja ka arvutamisoskust kasutada. Lauamängudes mitme täringuga veeretades ja tulemusi kokku liites, kuuele järgmist veeretamistulemust juurde lugedes- liites, areneb ka arvutamisoskus väga hästi.
Võimalusi lapses lugemishuvi äratamiseks on palju. Leidke mängulisi ja huvitavaid võtteid. Mõni sõna, mõni lause päevas, palju kiitust ja tunnustust juurde, et äratada lapses lugemishuvi.
Ja ikka tasapisi ja mängides, sest sundimine suretab huvi!

No comments:

Post a Comment