Tuesday, March 29, 2011

Saagu valgus

Head sõbrad,

Heategevuslik fond MTÜ „Saagu Valgus“ on avanud Raplas heategevusliku taaskasutuskeskuse "Saagu Valgus". Abistame vaesuses elavaid peresid ning meie eriline tähelepanu kuulub niisugustes peredes kasvavatele lastele.

Heategevusliku taaskasutuskeskuse „Saagu Valgus“ igapäevaseks tööks on:

Meie kauplus tähendab seda, et meile annetatud kõrge kvaliteediga ja uhkemad riided ning jalanõud me müüme eesmärgiga koguda raha, millest aidata tasuda puuduses elavate laste osavõtud huviringidest, ekskursioonidest, sporditrennidest jms. Raha peredele kätte ei jagata vaid aitame tasuda arved, mida on võimalik kontrollida – see on üks põhimõtetest, millest meie fond abi andmisel alati lähtunud on. Arvete tasumise osas teeme koostööd koolide ja kohalike omavalitsustega.

Meie ladu tähendab seda, et anname raskustesse sattunud peredele ka esemelist abi ning jagame annetatud esemeid tasuta.


Seoses heategevusliku taaskasutuskeskuse „Saagu Valgus“ rajamisega oleme suhelnud tihedalt paljude valdadega. Tooksime mõned konkreetsemad näited, ainuüksi Rapla vallas elab 2011 aastal alla vaesuspiiri 58 lastega peret, Juuru vallas 10, Kaiu vallas 12, Märjamaal 45 jne. Loomulikult on mõistetav, et sellisesse täbarasse olukorda satutakse erinevail põhjuseil.
On palju näiteid, kus vanemad on kaotanud töö, igakuised liisingud on tarvis maksta ning neid tasutakse toimetulekutoetustest, nii et raha igapäevasteks toimetamisteks enam üle ei kipu jääma. Ükskõik mis, aga kõige rohkem kannatavad lapsed. Neile ja paljudele teistele on tänu annetusi tegevatele inimestele võimalik abi leida ja see abi on tõesti oodatud. Koostöös soome annetajatega olemegi juba suutnud päris mitmele perele toetust anda. Ehkki tegevust alustasime küll Rapla maakonnas, on meie sihiks aidata teiste maakondade abivajajaid samuti.

Sellepärast kutsun üles: Kui on midagi üleliigset, mis on heas korras ning mis võiks sobida teistelegi kasutada, võtame meelsasti vastu ja suuname sinna, kus neid esemeid vajatakse.

Mida vastu võtame?

Riided palume eelnevalt pesta - võtame vastu riideid, mis on kõlblikud kasutada, alates sokkidest, särkidest ja lõpetades jopede, mantlite, mütside jne

Tekstiil - ka voodiriided on teretulnud - tekid, padjad, linad, kardinad, vaibad, rätikud jne

Mööbliesemed - tuleks meile enne teada anda, kui on midagi suuremat ära anda. Eriti on oodatud lastemööbel ning noortele voodid, neid aina küsitakse. Lambid, kapid, toolid ja lauad on samuti teretulnud. On teada peresid, kus lapsed on väikestest vooditest välja kasvanud ja nüüd ei ole mujal magada kui põrandatel, joped jms madratsiteks.

Toidunõud – nõusid võib meile tuua samuti, juhul, kui nad ei ole rikutud või katkised.

Kodumasinad – arvutid, triikrauad, rösterid, kohvimasinad, õmblusmasinad, nõudepesumasinad, pesumasinad, muruniidukid jne. Kodumasinate puhul kehtib nõue, et peavad olema töökorras ja ohutud kasutamiseks.

Sporditarbed - uisud, suusad, jalgrattad, rulad, rulluisud, kelgud, reketid, hokikepid jne.

Muusikainstrumendid – töökorras kõikvõimalikud muusikainstrumendid.

Mängud - lauamängud, kunstitarbed, kontoritarbed, korras ja terved mänguasjad jne.

Jalatsid - heas korras ja kohe kasutatavad.

Meie keskusesse oleks väga oodatud kangasteljed, tahaksime kasutud rõivad ja muud tekstiilsed ülejäägid töödelda ümber ja kududa vaipadeks, SVF üheks arengusuunaks on ka keskkonnasõbraliku huvitegevuse ja ringitöö arendamine meie keskuse ruumides. Vaesuses elavad pered saavad osaleda tasuta.

Peredele toetust anda saab ka rahalisi annetusi tehes. Oleme avanud kaks erineva sihtotstarbega arvet:

Saagu Valgus MTÜ, SEB a/a 102 201 936 752 22 palume märkida selgituse lahtrisse „Toetus lastele“ ning palume lisada, kas soovite või mitte oma annetuse avalikustamist meie loodaval kodulehel sõnaga „Jah“ või „Ei“, näit. „Toetus lastele. Jah“. Kui plaanite teha annetuse välismaalt, siis selle arve IBAN kood on: EE621010220193675222 ning BIC kood: EEUHEE2X
Sellele arvele annetades toetatakse konkreetselt laste osavõtte huviharidusest, kooliekskursioonidest, sporditrennidest, vajadusel tasume ka spetsiaalsed tarvikud ühe või teise tegevuse tarvis ( nt tennise trennist osalemiseks on tarvis reketeid või siis kitarrikoolis osalemiseks kitarrikeeli jne. Sellistel puhkudel tasume arve, mille on konkreetse lapsega seoses meile esitanud spordiasutus või huvikool)

MTÜ Saagu Valgus, SEB a/a 102 201 936 762 21, palume märkida selgituse lahtrisse „Toetus tegevusele“ ning samuti palume lisada, kas soovite või mitte oma annetuse avalikustamist meie kodulehel sõnaga „Jah“ või „Ei“, näit. „Toetus tegevusele. Ei“. Välismaalt ülekannet tehes on selle arve IBAN kood: EE551010220193676221 ning BIC kood: EEUHEE2X
Sellele arvele annetades toetate järgmisi fondi ettevõtmisi:

Huviharidus ja ringitöö – ostame sisse erinevaid koolitusprogramme, millest alla vaesuspiiri elavatele inimestele osavõtt on tasuta. Siia kuuluvad ka kohtumised oma ala spetsialistidega. Samuti kuuluvad siia ka organiseeritud väljasõidud peredele.

Sotsiaalnõustamine – meie sotsiaalnõunik aitab lahendada konkreetseid muresid, juhul kui mujalt abi ei saa ja meie poole pöördutakse – aitab leida tööd (hooajalisi lepingulisi töid pakume ka fondis, nt sorteerijatele jm abitöölistele), aitab lahendada muude murede kõrval ka dokumentidega seotud asjaajamisi (nt invaliidsusega seotud taotlused jne), aitab viia kokku konkreetseid abivajajaid abiandjatega jne.

NB! Kõik toetajad, kes soovivad, ning samuti summad, millega on abi antud, hakkavad olema avalikustatud meie kodulehel.


Vaesusest ja eneseteostamisest

Vaesuses elamise suurim sotsiaalne probleem on selles, et võõrandutakse ühiskonnaelust, tõmbutakse enesesse ning ei leita olukorrast väljapääsu. Meie peamiseks eesmärgiks on luua võimalused, et inimesed taastaksid usu endasse ja leiaksid tagasitee ühiskonda. Niisuguste perede toetuseks arendame välja võrgustiku, kus abivajajad ise saaksid olla kasulikud ja aidata teisi hättasattunuid, nii leitakse üles oma kadumaläinud tegutsemistahe, millest võib alata edasiminek. Parim eneseteostus algab sellest, kui hoolitakse ja enesega sõber ollakse.
Püüame anda lootust ning eeskuju vaesuses elavatele lastele eeldades, et nemadki kui tulevased täiskasvanud, oleksid hoolivad oma ümbruse ja teiste inimeste suhtes.

Heategevusest

Soovime oma tegevusega toetada mõtteviisi, et elame üksteisest hoolivas ühiskonnas, kus õige käitumise, tegutsemise ja suhtumise korral suudame vähesega parandada palju. Selliselt koos liikudes ja tegutsedes, teeme heateo mitte ainult teistele, vaid ka ka iseendale ja meie järeltulevatele põlvkondadele.
Või nagu kunagi ühtse tegutsemise ja ühiste eesmärkide kohta on öelnud vana hea Cicero –

„TEGUTSEME NII, ET PALJUST SAAKS ÜKS!“


Ilusat kevadet meie poolt ning olete oodatud head tegema!

Asume Octa Centrumis, Raplas, Mahlamäe 10.

Alates 01.04.2011

E, T – suletud
K, N, R avatud 12 – 19
L, P avatud 11 – 16


Tervitades,
Siiri Sisask
MTÜ „Saagu Valgus“
Rapla 79514
Mahlamäe 10
www.saaguvalgus.ee (loomisel)
Eestis : siiri@saaguvalgus.ee
Soomes: raiko@saaguvalgus.ee

No comments:

Post a Comment